برخلاف تصور مردم، طلاق راه حل مناسبی برای بعضی از افراد است زیرا اگر زن و مرد نتوانند با هم زندگی کنند، علاوهبر اینکه به روح و جسم خود آسیب میزنند، باعث میشوند روح و روان فرزندان هم آسیب ببیند و آرامش نداشته باشند. پس در این موارد طلاق راه مناسبی برای جلوگیری از این اتفاقات است.
تفاوت درخواست طلاق از طرف مرد و زن به خاطر وجود مواد مختلف قانون مدنی غیر قابل انکار است. با وجود قوانین حق طلاق که بطور پیشفرض با مرد می باشد و یا وجود انواع طلاق مانند طلاق توافقی یا… این تفاوت بین درخواستهای مرد و زن وجود دارد. در ادامه با ما مهراه باشید تا تفاوتهای بین مرد و زن در طلاق را بهتر بفهمید و اگاهتر شوید.
قوانین طلاق از طرف مرد
در قبل از سال 1372 هرگاه مرد مایل بود که همسرش را طلاق دهد به دفاتر ثبت طلاق مراجعه و و با حاضر کردن دو شهود مرد عادل و بالغ و پرداخت کلیه حق وحقوق مالی زن و جاری شدن صیغه طلاق همسر خود را طلاق میداد .
در ادامه اما به علت اینکه بسیاری از این طلاق ها در شرایط احساس خشم مرد و یا از سر لجبازی ایجاد می شد و پس از مدتی با پشیمانی، منجر به بازگشت مرد به زن می شد، و متعاقب آن سبب تبعات بی نظمی و مزاحمت برای دفاتر می گشت، قانونگذار تصمیم گرفت که با مصوب کردن این ماده در قانون مدنی، مرد را هم ملزم نماید که از طریق دادگاه اقدام به درخواست طلاق همسرش نماید.
زیرا با توجه در نوبت قرارگرفتن پرونده و تشریفات داوری و آوردن شهود و طی این مدت چنانچه مرد در شرایط احساسی تصمیم به طلاق گرفته باشد در این مدت، بسیاری از مردان در نیمه راه اقدامات قانونی خود، نسبت به طلاق همسرش منصرف می شوند و پیش بینی قانوگذار، عیناٌ واقع میشد
ولی در صورتی که مرد به طلاق همسرش مصمم باشد، عیان است که دراین صورت پس از صدور حکم طلاق هنگام اجرای صیغه طلاق مرد ملزم است که تمامی حق و حقوق زن را پرداخت نماید در غیر این صورت صیغه طلاق بدون رضایت همسرش یعنی بدون گذشت زن از کلیه امور مالیش، صیغه طلاق جاری نمی شود به عبارت بهتر در هنگام جاری شدن صیغه طلاق مرد حتما بایستی حقوق مالی زن را پرداخت نماید .
مواردی که مرد میتواند همسر خود را طلاق دهد:
- ترک زندگی زن: یکی از دلایل محکمه پسند برای درخواست طلاق از طرف مرد ترک زندگی از طرف زن است. اگر زوجه به هیچ دلیلی قانونی زندگی خود را ترک کرده باشد، قوانین سختی برای او به همراه است. عدم تمکین زن بدون هیچ دلیلی باعث آسانتر شدن حکم طلاق میشود.
- نابارور بودن و بیمار بودن زن: اگر زن نابارور باشد یا بیماری خاصی داشته باشد دادگاه حکم طلاق را صادر میکند.
- عدم تمکین زن از زندگی زناشویی: اگر زن بدون هیچ دلیلی مسئولیتهای خود را در زندگی زناشویی انجام ندهد، برای دادگاه دلیل محکمه پسندی است تا حکم طلاق صادر شود.
- سوء ظن نسبت به زن: اگر مرد دلیل قابل قبولی نسبت به رفتار همسر خود داشته باشد که به او تعهد او مشکوک شود. دادگاه حکم طلاق صادر میکند.
- حکم حبس زن: اگر زن به دلیل جرائمی باید به زندان برود، دادگاه حکم طلاق صادر میکند.
- اعتیاد زن: اگر مرد با دلایلی بتواند، اعتیاد زن را ثابت کند حکم طلاق صادر خواهد شد.
مراحل طلاق از سوی مرد
1. دادخواست صدور گواهی عدم سازش:
اولین قدم برای طلاق، این است که مرد به یکی از دفاتر خدمات قضایی مراجعه کرده و دادخواست صدور گواهی عدم سازش را تنظیم، و به دادگاه خانواده ارسال کند.
2. ارجاع به داوری:
دادگاه زن و شوهر را به داوری ارجاع می دهد و آن ها مکلفند یک شخص متاهل واجد شرایط از نزدیکانشان را به عنوان داور معرفی کنند.
3. پرداخت حق و حقوق مالی زن:
در صورتی که طلاق از طرف زوج باشد، مکلف است حق و حقوق مالی زن شامل مهریه، نفقه، اجرت المثل، نحله و از این قبیل را به او پرداخت کند.
4. دریافت گواهی عدم امکان سازش از دادگاه:
در صورتی که دادگاه تشخیص دهد، امکان ادامه زندگی مشترک برای زن و شوهر وجود ندارد، گواهی عدم امکان سازش برای آن ها صادر می کند.
5. مراجعه به دفاتر ازدواج و طلاق:
در مرحله آخر زوجین باید با در دست داشتن گواهی عدم امکان سازش به یکی از دفاتر ازدواج و طلاق مراجعه کرده و از این طریق خطبه طلاق را جاری کنند.
نکات مهم برای طلاق از طرف مرد و تفاوت درخواست طلاق از طرف مرد و زن
- برای طلاق از طرف مرد نیازی به ارائه مدرک خاصی نیست.
- اگر مرد از سوء رفتار زن مدرکی داشته باشد بدون هیچ پرداخت حقی میتواند طلاق بگیرد.
- مدت زمانی که برای ثبت درخواست طلاق باید طی شود حداقل 2 ماه است.
- طلاق از طرف مرد حق قانونی اوست اما برای انجام آن نیاز به پرداخت کامل حق و حقوق زن است.
قوانین طلاق از طرف زن
اگر زن و شوهر در طلاق توافقی با هم به توافق نرسند و زن هم نتواند با بخشیدن مهریه و حق و حقوق خود طلاق خود را بگیرد. طلاق از طرف زوجه با شرایط ویژهای انجام میشود و باید دلایل کافی برای اثبات طلاق خود به دادگاه ارائه دهد. در واقع درخواست طلاق از طرف زن به این صورت نیست که به نفع او حکم صادر شود؛ ولی مرد بدون چون و چرا با پرداخت مهریه و حق و حقوق زن میتواند، همسر خود را طلاق دهد. در خواست طلاق از طرف زوجه از طریق راههای زیر انجام میشود:
- امتناع شوهر از پرداخت نفقه
- سخت بودن ادامه زندگی با زوج (عسر و حرج)
- شرایط 12 گانه ضمن عقد
دلایل محاکمه پسند برای طلاق از طرف زن و تفاوت درخواست طلاق از طرف مرد و زن
از دلایل محاکمه پسند برای درخواست طلاق از طرف زوجه به گزینههای زیر میتوان اشاره کرد:
عدم پرداخت نفقه
طبق ماده 1129 قانون مدنی اگر زوج به مدت شش ماه به همسر خود نفقه ندهد و بعد از صدور اجرائیه از پرداخت نفقه امتناع کند یا این که توانایی پرداخت نفقه را نداشته باشد، دادگاه مرد را مجبور به طلاق همسر خود میکند.
ترک زندگی مشترک
اگر بدون عذر موجه زوج زندگی مشترک خود را به مدت 9 ماه متناوب و شش ماه متوالی در یک سال ترک کند، طلاق از طرف زوجه انجام میشود.
غایب شدن شوهر به مدت 4 سال
اگر مرد به مدت چهار سال زندگی مشترک را ترک کرده باشد. ابتدا دادگاه به فاصله یک ماه در روزنامه کثیرالانتشار آگهی میدهد و اگر در فاصله یک سال از تاریخ اولین انتشار در روزنامه از زوج خبری نشد. دادگاه حکم طلاق را صادر میکند.
عقیم بودن زوج
اگر مرد به دلیل عقیم بودن یا دیگر بیماریهای جسمی نتواند بعد از گذشت پنج سال از زندگی مشترک زن را باردار کند. زن با تایید ادعای خود میتواند از دادگاه درخواست صدور طلاق کند.
جنون و سوء رفتار مستمر زوج
اگر زوج سوء رفتار مستمر و جنون او به حدی باشد که به زن از نظر روحی، جانی و مالی ضرر وارد کند، طلاق از طرف زوجه درخواست میشود.
مراحل درخواست طلاق از طرف زن
مراحل درخواست طلاق از طرف زوجه شامل گزینههای زیر میشود:
مراجعه به مشاوره خانواده
اولین مرحله بعد از درخواست طلاق از طرف زوجه زن و شوهر هر دو باید به یک مشاور خانواده مراجعه کنند.
مراجعه به دفاتر قضایی و تقدیم درخواست طلاق
تمام مدارک لازم برای درخواست طلاق از طرف زوجه باید آماده شود و تقدیم دادگاه شود.
رسیدگی به پرونده طلاق در دادگاه
اگر شورای حل اختلاف موفق به حل اختلاف زوجین نشد، پرونده به دادگاه ارسال میشود.
اعتراض به رای دادگاه
رای صادر شده در دادگاه خانواده قابلیت اعتراض و شکایت دارد.
اجرای صیغه طلاق و ثبت آن
بعد از صدور طلاق برای اجرای صیغه طلاق سه ماه فرصت است و اگر در این مدت مرد از طلاق دادن امتناع کند خود دفتر خانه صیغه طلاق را اجرا میکند.
سریع ترین راه طلاق از طرف زن
داشتن حق طلاق سریع ترین راه طلاق از طرف زن است؛ چون زن میتواند کلیه مراحل اداری و قضایی طلاق را بدون حضور شوهر، بدون کمک وکیل و بدون رضایت شوهر انجام دهد و تمام حق و حقوق خود را میتواند از زوج دریافت کند. مرد هم طبق قانون موظف است تمام حق و حقوق زن را پرداخت کند.
عسر و حرج یکی از دلایلی است که زن میتواند به دادگاه درخواست طلاق بدهد. از مصادیق عسر و حرج میتوان به گزینههای زیر اشاره کرد:
- حبس زوج به مدت پنج سال و بیشتر
- اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر و مشروبات الکی و امتناع وی به ترک
- ترک زندگی مشترک مدت شش ماه متوالی و نه ماه متناوب
- ضربوشتم یا سوء رفتار مستمر زوج
- ابتدای زوج به بیماریهای صعبالعلاج
یکی از راههای طلاق به درخواست زوجه شروط 12 گانه است که از این شروط میتوان به گزینههای زیر اشاره کرد:
- عدم پرداخت نفقه
- بیماری صعب العلاج شوهر که درمان نشود به طوری که زندگی مشترک را با مشکل روبرو کند.
- سوء رفتار شوهر به حدی که برای زن قابل تحمل نباشد.
- زوجی که به حبس به مدت پنج سال و بیشتر محکم شده است.
- اشتغال شوهر به شغلی که باعث لطمه زدن به آبروی زندگی مشترک میشود.
- ترک کردن زندگی مشترک توسط زوج به مدت شش ماه متوالی یا 9 ماه متناوب
- ازدواج مجدد مرد بدون اجازه زن
- باردار نشدن زن به دلیل ناباروی مرد بعد از پنج سال از زندگی مشترک
محکومیت قطعی شوهر به ارتکاب جرم
طلاق از طرف زن و مهریه
درخواست طلاق چه از طرف زوج چه از طرف زوجه باشد. زوج باید مهریه را به زن پرداخت کند. اگر درخواست طلاق در دوران عقد باشد و زن هنوز باکره باشد و زن مدارک کافی برای طلاق به دادگاه ارائه دهد مرد باید نصف مهریه او را پرداخت کند.
ناتوانی مرد در برقراری رابطه جنسی یکی از دلایل درخواست طلاق از طرف زن است که مرد موظف به پرداخت نصف مهریه است.اگر زنی بدون هیچ گونه دلیل قانونی از شوهر خود کراهت داشته باشد با بخشیدن کل مهریه یا نصف آن میتواند، رضایت شوهر را جلب کند تا طلاق بگیرد که به این نوع طلاق، طلاق خلع گفته میشود.
در این جا به این نکته توجه کنید که اگر زوجین با یکدیگر نزدیکی نداشته باشند و زن بخواهد مهریه خود را ببخشد و طلاق بگیرد؛ ولی چون نصب مهریه به او تعلق میگیرد باید در درخواست خود ذکر کند که در قبال طلاق خلع زن مهریه استحقاقی را بذل کرده است. با فسخ شدن عقد و عدم رابطه جنسی به زن مهریه تعلق نمیگیرد.
درخواست طلاق از طرف زن ناشزه
بعد از این که عقد نکاح جاری شد بر اساس قانون زن باید به همسر خود تمکین کند و مرد هم باید تمام نیازهای زن را تامین کند. به طور کلی تمکین زوجین باید دوطرفه باشد.
زنی که به دلایلی مانند تنفر و لجبازی از همسر خود عدم تمکین میکند به او زن ناشزه گفته میشود؛ ولی زنی که به دلایل منطقی و قانونی از همسر خود عدم تمکین میکند به او زن ناشزه گفته نمیشود.
اگر به دلایل غیرمنطقی زن از مرد خود تمکین نکند، زن ناشزه گفته میشود و درخواست طلاق از طرف زن ناشزه امکان پذیر نیست. در واقع زن ناشزه نمیتواند از همسر خود درخواست طلاق کند.
زن ناشزه برای طلاق گرفتن باید همسر خود را به طلاق توافقی راضی کند. علاوه بر این زن ناشزه بر اساس مدارکی و دلایلی که برای شروط ۱۲ گانه ضمن عقد وجود دارد،
بطور خلاصه تفاوت درخواست طلاق از طرف مرد و زن این است که مرد بدون دلیل خاصی میتواند زن را طلاق دهد اما زن حتنا باید دلیل محکمه پسندی مانند غیاب همسر به مدت 4 سال متوالی و یا بیماری صعب العلاج داشتن و نابارور بودن مرد را داشته باشد. در هرصورت مرد موظف به پرداخت مهریه میباشد و با بیان دلایلی مانند عدم تمکین میتواند همسر خود را راحتتر طلاق دهد.