هزینه طلاق غیابی چقدر است؟

هزینه طلاق غیابی از طرف مرد و زن ، شامل پرداخت هزینه ثبت دادخواست و هزینه دادرسی در طلاق غیابی ، انجام مراحل مشاوره یا داوری در طلاق ، هزینه های مربوط به انجام آزمایشاتی ، همچون گواهی عدم بارداری و همچنین میزان مبلغ ثبت طلاق می باشد.

در ادامه با ما همراه باشید تا شرایط طلاق غیابی و تک تک موارد هزینه های ان را بررسی کنیم.

طلاق غیابی چیست؟

در قانون ایران که الهام گرفته از فقه اسلامی است، حق طلاق تنها متعلق به مرد می باشد. اما با شرایطی می‌توان آن را به زن هم اعطا کرد. طلاق غیابی به معنی این است که یکی از طرفین در زمان اجرای حکم طلاق حاضر نشود.

شرایط طلاق غیابی از طرف زن

زوجه باید دلایل محکمی برای طلاق داشته باشد. این دلایل را می‌توان در شروط دوازده‌گانه در عقدنامه یافت. البته فراموش نکنید که اگر زوج این شروط را امضا کرده باشد، می‌توانید به آن استناد کنید. در غیر این صورت باید شرایط ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی را داشته باشید؛ یعنی عسر و حرج! این عبارت به این معنی است که شرایطی پیش آید که ادامه زندگی را برای زن دشوار کند.

طبق ماده 1130 قانون مدنی ، اگر ادامه زندگی مشترک موجب عسر و حرج زوجه شود، او می تواند با مراجعه به حاکم شرع، تقاضای طلاق از زوج را بکند. این عسر و حرج باید در دادگاه به اثبات برسد. در این صورت حاکم زوج را مجبور می کند که زوجه را طلاق دهد. اما گاهی این اجبار ممکن نیست. در این حالت با اذن حاکم، زوجه طلاق داده می شود.

این شرایط عبارتند از :

  • اگر زوج در طی یک سال از زندگی زناشویی، بدون عذر موجه، منزل را ۶ ماه متوالی و یا ۹ ماه به صورت متناوب ترک کند.
  • اگر زوج به مواد مخدر معتاد باشد و یا مبتلا به مشروبات الکلی باشد. البته این حالت باید به اساس زندگی خانوادگی لطمه بزند تا عسر و حرج شناخته شود. همچنین لازم است تا احراز شود که زوج نسبت به ترک امتناع کرده و یا امکان الزام او هم نبوده است.
  • اگر زوج به ۵ سال حبس یا بیشتر، به طور قطعی، محکوم شده باشد.
  • اگر زوج، زوجه را کتک بزند و یا هر رفتار بدی که استمرار داشته باشد و برای زن قابل تحمل نباشد.
  • اگر زوج به بیماری های روانی یا مسری صعب العلاج مبتلا باشد. به طوری که زندگی مشترک را با اختلال مواجه کند.

شروط دوازده‌گانه ای که در طلاق غیابی می توانید به آن ها استناد کنید، بدین شرح هستند:

  • اعتیاد شوهر
  • عدم پرداخت نفقه به مدت ۶ ماه
  • مریضی لاعلاج زوج
  •  مرض های مقاربتی زوج
  •  اثبات خیانت همسر در دادگاه
  •  سوءرفتار و خشونت زوج و …

شرایط طلاق غیابی از طرف زن

هزینه های طلاق غیابی

یکی از هزینه‌های اصلی در طلاق غیابی، هزینه مشاوره طلاق است. در قانون حمایت خانواده به شرکت در جلسات مشاوره اشاره شده و انجام این مرحله الزامی شده است.

با توجه به اجباری بودن حضور در مراکز مشاوره خانواده، در این صورت زوجین تا زمانی که کلیه جلسات مشاوره را شرکت نکنند، امکان ادامه پروسه طلاق را ندارند.

هزینه نگارش متن دادخواست طلاق

هزینه دیگری که عموما در طلاق غیابی مطرح می‌شود، هزینه مربوط به نگارش متن دادخواست طلاق است. در ابتدا باید به این موضوع اشاره کرد که نگارش متن دادخواست طلاق، زمانی متحمل هزینه است که خواهان بخواهد نگارش متن را بر عهده وکیل قرار داده و یا در این زمینه مشاوره حقوقی بگیرد.

در صورتی که درخواست دهنده طلاق بخواهد شخصا اقدام به تنظیم دادخواست کند، دیگری نیازی به پرداخت هزینه ندارد.

هزینه ثبت دادخواست طلاق در دفاتر خدمات قضایی

ثبت دادخواست طلاق غیابی مستلزم پرداخت هزینه به دفاتر خدمات قضایی است. بعد از تکمیل فرآیند نگارش متن دادخواست حال دادخواست باید به ثبت برسد.

در این صورت شخص درخواست دهنده طلاق باید به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نموده و دادخواست تنظیم شده را به همراه مدارک مورد نیاز ضمیمه پرونده نموده و تحویل دهد.

هزینه مراحل دادرسی پرونده طلاق

با انجام مراحل قبلی، پرونده طلاق شامل مراحل دادرسی شده و خواهان باید روال عادی فرآیند ثبت شکایت در دادگاه را انجام دهد. هزینه‌ای که در این مراحل از افراد متقاضی گرفته می‌شود، طبق تعرفه تعیین شده صورت گرفته و در هر صورت طرفی که درخواست طلاق را داده است، برای آن که مرجع قضایی به تقاضای او رسیدگی کند، باید اقدام به پرداخت هزینه دادرسی نماید.

هزینه داوری پرونده طلاق

در رویه طلاق یک طرفه، طبق قانون باید پرونده طلاق داوری شود. قبل از آن که دادگاه اقدام به صدور رای و رسیدگی به دعوا کند، طرفین را به امر داوری ارجاع می‌دهد. در رویه قضایی، داوری در پرونده طلاق چندان اهمیت ندارد و در نهایت نظر دادگاه تعیین کننده نتیجه پرونده است.

در هر صورت مرحله داوری نیز شامل پرداخت هزینه در طلاق غیابی می‌شود و میزان هزینه این مرحله بستگی به تعداد داوران دارد.

هزینه اعتراض به حکم طلاق

زمانی که دادگاه پرونده طلاق را بررسی نمود و اقدام به صدور حکم مقتضی کرد، طبق رویه قانونی در تمامی دعاوی حقوقی، امکان اعتراض به حکم دادگاه توسط طرفین دعوا وجود دارد.

بسته به این که رای دادگاه منجر به صدور گواهی عدم امکان سازش شود یا خیر، هر یک از زوجین می‌توانند از طریق تجدید نظر خواهی، اعتراض خود را نسبت به حکم دادگاه اعلام کنند.

طبق قانون، از زمانی که دادگاه خانواده اقدام به صدور رای می‌کند، به مدت بیست روز فرصت تجدید نظر خواهی وجود دارد. دادگاه تجدید نظر اقدام به بررسی مجدد پرونده طلاق می‌کند و در نهایت ممکن است که حکم همان دادگاه بدوی تایید شود و یا این که رای جدیدی در این خصوص صادر شود.

با صدور رای از دادگاه تجدید نظر خواهی، امکان فرجام خواهی که شیوه دیگری از اعتراض به آرای محاکم دادگستری است، پرونده در دیوان عالی کشور بررسی می‌شود.

در هر صورت، انجام این مراحل مشمول پرداخت هزینه است و طرفی که به حکم دادگاه بدوی، اعتراض می‌کند، باید هزینه‌های مربوطه را پرداخت کند.

هزینه ثبت طلاق در محضر

هزینه ثبت طلاق در محضر طبق تعرفه دفاتر رسمی ازدواج و طلاق صورت می‌گیرد. البته هزینه ثبت طلاق در شهرهای بزرگ نظیر تهران با شهرستان‌ها متفاوت است.

بعد از صدور گواهی عدم امکان سازش از طرف دادگاه، طبق مهلت سه ماه که قانونگذار تعیین کرده است، زوجین وقت دارند که برای ثبت طلاق در محضر اقدام کنند.

هزینه ثبت طلاق در محضر

هزینه طلاق غیابی از طرف مرد

مطابق ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی، حق طلاق در اختیار مرد قرار دارد و اگر مردی دادخواست طلاق را به طرفیت همسرش بدهد و زن حضور نیابد و یا حضور نداشته باشد و همچنین لایحه را نیز ارائه ندهد، رای طلاق صادر خواهد شد. در صورتی که زن درخواست واخواهی کند، رای طلاق غیابی به مهلت قانونی از طرف دادگاه قابل واگذاری است.

به عبارت دیگر، حکم طلاق در این حالت به درخواست مرد از طرف دادگاه صادر می‌شود. همچنین، در ثبت طلاق، مراقبت از حقوق مالی زن (زوجه) مورد نیاز است که در رای دادگاه منعکس می‌شود.

حقوق مالی زن (زوجه) در طلاق از طرف مرد می‌تواند شامل اقلامی مانند:

  • مهریه
  • اجرت المثل ایام زوجیت (به شرط مطالبه از سوی زن)
  • نفقه ایام عده
  • نفقه معوقه (در صورت مطالبه زن و استحقاق او)
  • شرط تنصیف اموال مندرج در عقدنامه‌ها به شرط امضاء این شرط توسط زوج و بودن اموال موجود در هنگام طلاق که بعد از عقد خریداری شده باشد.

در صورتی که زن (زوجه) درخواست دادخواست اعسار از پرداخت مهریه را به همان شعبه صادر کننده طلاق تقدیم کند و پس از صدور حکم طلاق غیابی، مهریه قبلاً توسط زن مطالبه نشده باشد و زوج (مرد) مصر بوده و عدم توانایی پرداخت مهریه را ثابت کند، دادگاه مهریه را تقسیط خواهد کرد، با توجه به شهادت شهود زوج.

بطور خلاصه هر یک از مراحل دادرسی و مشاوره مشمول هزینه میشوند و تعرفه هرسال با سال دیگر متفاوت است.این هزینه ها شامل هزینه ثبت دفتراسناد امور رسمی ، هزینه نگارش متن دادخواست طلاق و نیز مراحل دادرسی طلاق و یا اعتراض به حکم‌ طلاق میباشد.‌همچنین لازم به ذکر است که زن تنها درصورتی که دچار عسر و حرج شده باشد و یعنی شرایطی پیش اید که ادامه زندگی ممکن نباشد مانند اعتیاد شوهر و یا عدم پرداخت نفقه به مدت ۶ ماه و با دچار مرض های روانی بودن شوهر میتواند بصورت غیابی طلاق بگیرد.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest


0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها