طلاق از طرف زن چگونه است؟ طبق قانون کشور ایران و از نظر فقهی، طلاق در اختیار مرد است و مرد میتواند با شرایطی که در قانون عنوان شده، با توجه به پرداخت حقوق زن، طی مراحل قانونی، اقدام به درخواست طلاق کند. با توجه به قوانین وضع شده، درخواست طلاق از طرف مرد بدون رضایت همسر، امکانپذیر است اما برای درخواست طلاق از طرف زن بدون رضایت شوهر، پیچ و خم و دشواریهایی همراه است. ردر این مقاله سعی شده است تا در مورد نحوه طلاق از طرف زن،نکات مهم و شرایط آن بررسی شود.
مراحل طلاق از طرف زن
به جرات یکی از سختترین پروندههای تشکیل شده در داستگاه قضا از جنبه خانواده، درخواست طلاق از طرف زن یا اصطلاحا، درخواست طلاق از سوی زوجه است. برخلاف طلاق توسط مرد، طلاق از طرف زن، نیازمند دلیل موجه و اثبات آن به دادگاه است. چنانچه زن وکالت طلاق یا همان حق طلاق را داشته باشد، میتواند راحت تر، دادخواست طلاق خود را مطرح کند.
مشورت با یک وکیل، پیش از ثبت درخواست طلاق از طرف زن
اولین گام در درخواست از طرف زن، مشورت با یک وکیل در خصوص ارائه طلاق به دادگاه است. ممکن است نیاز باشد قبل از ارائه دادخواست طلاق از طرف زن، دادخواست مرتبط دیگری به عنوان مقدمه تقدیم دادگاه شده و سپس درخواست از طرف زن ارائه شود. داشتن وکیل باعث میشود تا مدارک و مستندات کافی و محکمه پسند، در دادگاه خانواده، تجدید نظر و دیوان عالی کشور ارائه گردد.
ثبت دادخواست در دفاتر خدمات قضایی
برای شروع طلاق از طرف زن، باید ابتدا دادخواست به صورت الکترونیکی در دفاتر خدمات قضایی ثبت، و سپس به دادگاه خانواده فرستاده و ارجاع شود.
ممکن است دادگاه قبل از شروع مراحل، از زوجین درخواست مشاوره با روانشناس و یا مشاورین بهزیستی داشته باشد. در این شرایط افراد بعد از اتمام جلسات مشاور، گواهی این جلسات را در خصوص ادامه روند، به دادگاه تقدیم میکنند.
سه مرحله دادگاه در درخواست طلاق از طرف زن
زمانی که حکم بدوی از طرف دادگاه خانواده اعلام میشود، هرکدام از طرفین میتوانند در بازه زمانی 20 روز درخواست تجدیدخواهی کنند. در این صورت پرونده به دادگاه تجدیدنظر در استان مربوطه ارسال میشود. در این دادگاه رای بدون حضور زوجین مشخص و به دو طرف ابلاغ میگردد. بعد از اعلام رای دادگاه تجدید نظر، مجددا 20 روز، بازه زمانی برای تجدیدخواهی ارائه میگردد. دو طرف میتوانند در صورت اعتراض به رای اعلامی در این بازه اعتراض خود را اعلام و پرونده به دادگاه عالی کشور فرستاده شود.
انواع طلاق در طلاق از طرف زن
طلاق توافقی
در این نوع از دادخواست طلاق، دو طرف بدون اعتراض به رای دادگاه، از هم جدا میشوند.
طلاق با حق طلاق
وکالت طلاق یا حق طلاق، زمانی است که زن، این وکالت را از جانب همسر خود داشته و از این مسیر اقدام به درخواست طلاق کند.
اثبات یکی از شرطهای سند ازدواج
12 شرط درون سند ازدواج گنجانده شده است. درصورتی که هرکدام از آنها به عنوان تخلف توسط شوهر نقص شده باشد، زن میتواند با مشورت از یک وکیل، درخواست طلاق خود را مطرح کند.
طلاق به علت عسرو حج
عسر و حج به وضعیتی گفته میشود که ادامه زندگی در کنار مرد، باعث ایجاد مشقت و سختی شده و به استناد ماده 1130 قانون مدنی، تحمل کردن شرایط ممکن نباشد.
عسرو حج چه موضوعاتی گفته میشود؟
- اعتیاد مضر شوهر
- ندادن نفقه به مدت حداقل 6 ماه
- مریضی سخت علاج یا ناعلاج شوهر
- وجود بیماریهای مقاربتی در طرف مرد
- بچه دار نشدن از مرد
- ترک کردن زندگی توسط مرد
- ازدواج مجدد بدون رضایت از همسر اول
- محکومیت قضایی بالاتر از 5 سال برای شوهر
- ضرب ، جرح، توهین و هرگونه سورفتار و سومعاشرت
- عدم تهیه مسکن برای مدت زمان غیرمتعارف
- اثبات خیانت همسر در دادگاه
- نداشتن رابطه جنسی برای مدت غیرمتعارف
- درخواست رابطه جنسی غیرمتعارف
- وجود مشکلات جنسی مردانه
- دوری طولانی زوجین از همدیگر
- رابطه نامشروع شوهر با سایرین
- رها کردن بلاتکلیف زن توسط مرد
- حس تنفر یا کراهت شدید زن از مرد، با بخشیدن مهریه (بذل کل مهریه)
نکات اساسی در خصوص طلاق از طرف زن
آیا زن باکره بدون رضایت پدر میتواند درخواست طلاق بدهد؟
برخلاف سنت ازدواج که رضایت پدر و یا جد پدری مستلزم شروع این رابطه حسنه است، در طلاق از طرف زن، این رضایت ملاک نیست. زن باکره میتواند بدون رضایت والدین و عرف خانوادگی، درخواست طلاق خود را مطرح کند.
روند درخواست طلاق در دوران عقد چگونه است؟
با توجه به عدم شروع زندگی مشترک و احتمال باکره بودن زن، در بعضی از پروندهها به خصوص طلاق، بهتر است در مورد راهکارهای تخصصی از یک وکیل متخصص، مشورت گرفته شود. در بعضی از پروندهها نظیر طلاق، لازم است که زن ابتدا با مطالبه نفقه موقعه و یا الزام برای تهیه مسکن مناسب و … مطالبه خود را انجام دهد.
مهریه در دوران باکره چگونه پرداخت میشود؟
با توجه به عدم ارتباط بین زن وشوهر و باکره بودن زوجه، میزان مهریه درصورت درخواست طلاق از طرف زن، نصف کل مهریه است و به زوجه (زن) پرداخت میشود.
تکلیف مهریه زمانی که درخواست طلاق از طرف زن باشد چگونه است؟
این بحث بسیار مفصل است اما اگر به صورت خلاصه بخواهیم بیان کنیم، در صورتی که یکی از 12 شرط مندرج در سند ازدواج ثابت شود، زن مختار است که چه میزان از مهریه را بخشیده و چه میزان آن را تعیین کند. در صورتی که جریان طلاق از طریق یکی از راههای عسر و حرج باشد، بسته به نظر دادگاه و خود زن، میزان مهریه بذل شده و میزان دریافتی را تعیین میکنند.
حضانت فرندان در زمان طلاق از طرف زن چگونه است؟
اگر چنانچه تکلیف حضانت فرزندان از قبل مشخص نشده باشد، دادگاه ضمن رای خود، اظهار نظر قضایی در این خصوص را انجام میدهد. برحسب قانون، حضانت فرزندان تا پایان 7 سالگی، با مادر و سپس حضانت به پدر واگذار میشود. حضانت فرزند با توجه به جنسیت تا بازه زمانی مشخصی توسط دادگاه و سپس توسط خود فرزند مشخص میگردد.اگر فرزند دختر باشد، بعد از 9 سالگی و اگر فرزند پسر باشد، بعد از سن 15 سالگی ، میتواند انتخاب کند باکدام یک از والدین خود زندگی کند.
این نکته بسیار مهم است که دادگاه مصلحت حضانت فرزند را تشخیص میدهد و ممکن است بسته به مصلحت فرزند، حضانت آن را به والد دیگر بسپارد.
نمونه دادنامه طلاق به دلیل نپرداختن نفقه