طلاق توافقی در خارج از کشور به عنوان یک صورت جلسه قانونی لحاظ میشود که در خارج از کشور تنظیم شده و برای مراحل قانونی خود، نیاز به ثبت در ایران دارد. روند طلاق توافقی در خارج از ایران ممکن است اندکی با قوانین داخل کشور متفاوت بوده و نیاز به رعایت و انجام برخی از اقدامات داشته باشد. با ما همراه باشید تا در مورد نکات لازم در خصوص طلاق توافقی در خارج از کشور با شما صحبت کنیم.
توافقات طلاق مهمترین رکن برای طلاق توافقی خارج از کشور
توافقات طلاق به سندی گفته میشود که در خصوص امور مالی نظیر مهریه و امور غیرمالی نظیر حضانت فرزندان بین طرفین تایید و ثبت میشود. در نظر گرفتن قوانین کشور ایران برای اجرای این توافقنامه بسیار مهم است.
نحوه ثبت طلاق توافقی خارج از کشور
برای انجام اقدامات طلاق توافقی در خارج از کشور باید ابتدا در خصوص انطباق قوانین کشور محل اقامت با قوانین ایران اطلاعات لازم را بررسی و سپس با اخذ یک وکیل، اسناد و مدارک طلاق توافقی را به داخل کشور ارسال کرده و در دفترخانههای رسمی ثبت کرد.
شرایط لازم برای طلاق توافقی در خارج از کشور چیست؟
برای ثبت طلاق توافقی میتوان با استفاده از وکیل در دادگاه کشور محل اقامت اقدامات لازم را انجام داد. چنانچه افراد خواهان ثبت مستقیم درخواست طلاق توافقی خود در ایران باشند، باید مراحل و اقدامات لازم در این خصوص را انجام دهند. این مراحل از طریق سامانه میخک وابسته به وزارت امورخارجه کشور رخ میدهد.
مراحل سامانه میخک برای طلاق توافقی خارج از کشور
ثبت نام در سامانه برای طلاق توافقی
برای انجام امور طلاق توافقی در خارج از کشور، ابتدا افراد باید از بخش سجلات و احوال شخصیه سامانه میخک ثبت نام کرده و سپس تقاضانامه طلاق توافقی خود را پر کنند. چنانچه از قبل در دادگاه کشور محل اقامت زوجین، درخواست طلاق توافقی انجام شده باشد، باید رای اخذ شده از دادگاه در این سامانه بارگزاری شود.
انتخاب وکیل در طلاق توافقی
یکی از شروط طلاق توافقی داشتن وکیل در این خصوص است. زن و مرد برای اخذ وکیل باید در سامانه میخک و یا سامانه ثنا قوه قضاییه درخواست خود را ثبت نمایند. از شروط لازم در مورد اهمیت وکیل طلاق توافقی میتوان به داشتن اطلاعات کافی در خصوص قوانین کشور محل اقامت، داشتن اطلاعات کافی از قوانین طلاق توافقی در کشور ایران و همچنین تنظیم دقیق و صحیح توافقنامه طلاق توافقی، نام برد.
پرداخت هزینه
هزینه طلاق توافقی در خصوص انجام دادرسی و گواهی های پزشکی و مشاوره قبل از طلاق، در حدود 150 الی 200 دلار در خارج از ایران میباشد.
حضور در دفتر کنسولگری
پس از بررسی مدارک طرفین در خصوص طلاق توافقی در خارج از کشور، زن و مرد متفاقا باید برای امضا اسناد و مدارک طلاق توافقی به سفارت کشور محل اقامت مراجعه نموده و گواهی طلاق توافقی را امضا نمایند. شایان ذکر است که حضور هر دو طرف برای به ثبت رسیدن گواهی طلاق توافقی الزامی است. همچنین ثبت طلاق تنها بعد از گذشت 3 ماه و 10 روز عده زن بعد از صدور رای دادگاه و اجرا شدن صیغه طلاق، قابل انجام است.
مدارک لازم برای طلاق توافقی خارج از کشور
- درخواست کتبی زوجین برای طلاق توافقی
- برگه صیغه طلاق توافقی از مراکز اسلامی تایید شده توسط وزارت امور خارجه ایران
- اصل شناسنامه زوجین
- تعداد 4 عدد عکس پرسنلی از طرفین
- حکم طلاق توافقی صادر شده از دادگاه محل اقامت با ترجمه فارسی
- اصل سند ازدواج
- ارائه قبض پرداخت هزینه
- مدارک اقامت
تنفیذ حکم طلاق توافقی از دادگاه خارجی
در زمانی که رای صادر شده برای طلاق توافقی در دادگاههای خارج از ایران اتخاذ شود، زوجین و یا یکی از آنها باید این گواهی را به کمک وکیل و یا از طریق کنسولگری برای بررسی با قوانین کشوری به ایران ارسال کند. چنانچه این حکم با قوانین اسلامی و شرعی تضادی نداشته باشد، اصطلاحا تنفیذ حکم طلاق توافقی رخ داده و اعتبار آن در ایران به رسمیت شناخته میشود. در صورتی که مشکلی در روند اخذ طلاق توافقی در دادگاه خارجی وجود داشته باشد، دادگاه خانواده این گواهی را تنفیذ نکرده و مرد و زن همچنان به عنوان زن و شوهر شناخته میشوند.
تقسیم اموال در خارج از کشور بعد از طلاق توافقی چگونه است؟
چنانچه طلاق توافقی به عنوان راه حل جدایی زوجین انتخاب شود، تنصیف و تقسیم اموال طبق توافقنامه زوجین بررسی میشود و باید امور مالی بر مبنای توافقات صورت گرفته بین زن و شوهر تقسیم شود. ممکن است بر مبنای قوانین محل اقامت زوجین، تقسیم اموال دارای قوانین متفاوت و پیچیدهای باشد، لذا مشخص کردن سهم اموال در طلاق توافقی بر مبنای قوانین محلی انجام میگیرد.
آیا آزمایش عدم بارداری طلاق توافقی خارج از کشور نیاز است؟
بله این آزمایش برای تایید رای در دادگاه خانواده در داخل کشور و ثبت طلاق توافقی در دفترخانه رسمی طلاق ملاک بوده و زن باید از یک آزمایشگاه معتبر در محل اقامت خود، گواهی عدم بارداری دریافت کرده و سند آن را به عنوان پیوست درخواست طلاق توافقی به مراجع مربوطه ارائه دهد.
ثبت طلاق برای افراد در خارج از ایران به چه نحوه است؟
پس از اخذ وکیل مورد نظر، پروسه طلاق توافقی به همراه گواهی اخذ شده از دادگاه محل اقامت زوجین شروع میشود. دادگاه خانواده بعد از بررسی رای صادر شده و تنفیذ آن، رای عدم سازش برای زوجین را صادر و آن را به وکیل ارائه میدهد. وکیل به عنوان جانشین طرفین، رای دادگاه را در دفترخانه رسمی طلاق ثبت و طلاقنامه را اخذ میکند.
نحوه نهایی کردن طلاق توافقی در خارج از کشور چگونه است؟
ابتدا باید طلاقنامه صادر شده از دفتر رسمی طلاق در داخل کشور ترجمه شده و پس از تایید مقامات دولتی، به کنسولگری واقع در کشور محل زندگی زوجین ارجاع داده شود. زوجین طبق زمان تعیین شده از جانب سفارت، باید به صورت الزامی در کنسولگری حاضر شده و پس از امضای اوراق و ثبت نهایی، تاییدیه طلاق را دریافت کنند.
نقش وکیل در طلاق توافقی خارج از کشور
طلاق توافقی در خارج از کشور امری زمانبر و پیچیده است. حضور یک وکیل باعث میشود تا با توجه به قوانین حاکم در کشور و محل اقامت زوجین این مسیر تسهیل شود. در ادامه به برخی از مهمترین وظایف وکیل در طول طلاق توافقی در خارج از کشور میپردازیم.
مشاوره حقوقی
حقوق و تعهدات زوجین در کشور محل اقامت و همچنین در داخل کشور امری است که باید توسط وکیل به صورت صحیح و دقیق به اطلاع زوجین برسد.
تهیه وکالتنامه
در صورتی که زوجین و یا یکی از آنها در خارج از کشور حضور داشته باشد، برای انجام مراحل طلاق در داخل کشور، اخذ وکیل برای طلاق توافقی الزامی است.
تنظیم دادخواست
ارائه دادخواست طلاق چه در داخل کشور و چه در کشور محل اقامت زوجین ممکن است دارای پیچیدگیهای قانونی باشد که نیاز به داشتن وکیل در طلاق توافقی در خارج از کشور را مهم و جدی نشان میدهد.
تنظیم توافق نامه
با توجه به عدم وجود برخی از قوانین شرعی در خارج از کشور نظیر نفقه و مهریه، داشتن وکیل و تنظیم توافقنامه طلاق برای عدم اخلال در حقوق طرفین، مهم و الزامی است.
انجام روندطلاق توافقی
دادخواست و انجام روند طلاق توافقی در خارج از کشور، بسته به محل اقامت افراد متفاوت است؛ لذا داشتن یک وکیل آگاه به قوانین آن کشور باعث میشود مسیر طلاق توافقی در خارج از کشور راحتتر و سریعتر باشد.
ثبت طلاق در ایران
از آنجایی که اتباع ایرانی باید از قوانین داخل کشور نیز پیروی کنند، ثبت طلاق توافقی در ایران از جمله اموری است که در صورت نبود زوجین در داخل کشور برعهده وکیل میباشد.
محدودیتهای قانونی قبل از ثبت طلاق توافقی در شناسنامه ایرانی زوجین
طبق قوانین کشور ایران، تا زمان ثبت رسمی طلاق توافقی در داخل کشور، زوجین به یکدیگر متعهد بوده و به عنوان زن و شوهر شناخته میشوند.
اگر زوجه بر مبنای طلاق توافقی که در خارج از کشور اخذ شده است، با مرد دیگری ازدواج کند، این ازدواج نامشروع بوده و اقدام وی در حکم زناست. تمامی احکام صادره از دادگاههای خارجی قبل از مشروعیت باید توسط دادگاه خانواده تنفیذ شود.
نحوه انتخاب دادگاه درخارج از کشور برای طلاق توافقی
چنانچه زوجین به صورت مشترک در یک کشور اقامت داشته باشند، دادگاه محل اقامت زوجین به عنوان دادگاه صالح برای بررسی روند طلاق توافقی شناخته شده و اگر یکی از زوجین در داخل کشور حضور داشته باشد، دادگاه محل سکونت فرد مقیم کشور، به عنوان دادگاه رسیدگی به طلاق توافقی اجازه صدور رای را دارد.
چرا انتخاب دادگاه برای طلاق توافقی در ایران بهتر است؟
امور مالی زوجه یکی از نکاتی است که در فقه اسلامی به آن توجه شده است. لذا امکان دارد که در قوانین سایر کشورها به علت عدم وجود مواردی همچون مهریه و نفقه و اجرت المثل، حقوق زن ضایع شود. بنابراین بهتر است که زوجه برای انجام این امور، درخواست خود را از دادگاه خانواده در داخل کشور مطرح کند.
مدت زمان صدور طلاق توافقی در خارج از کشور چقدر است؟
بازه دقیقی برای مدت صدور طلاق توافقی در خارج از کشور وجود ندارد. با این حال چنانچه در امور مشترک بین زن و مرد توافقات کاملی صورت گرفته باشد، انجام امور طلاق از مراجعه به نمایندگی جمهوری اسلامی تا زمان صدور گواهی کمتر از یک ماه زمان میبرد. این بازه زمانی ممکن است بر مبنای عدم تایید رای صادره از دادگاه محل اقامت زوجین و یا کسری مدارک، بیشتر شود.
نحوه مطالبه مهریه از زوج خارج از کشور در طلاق توافقی
در طلاق توافقی، باتوجه به توافق زوجین در خصوص مهریه، نیازی به اجرا گذاشتن مهریه وجود ندارد. با این حال چنانچه مرد از پرداخت مهریه شانه خالی کند، زوجه میتواند با حضور در کنسولگری ایران در خصوص اقدامات لازم برای اخذ مبلغ مهریه، اقدامات مورد نیاز را انجام دهد. مهریه میتواند از اموال و داراییهای زوج در داخل کشور پرداخت شود و یا اگر در کشور محل اقامت زوجه، امکان اعلام مهریه به عنوان دین و بدهی قابل مطالبه مورد تایید باشد، زوجه میتواند از اموال مرد در خارج از کشور مهریه خود را اخد نماید.
جمع بندی
گاهی به علت عدم اطاع از قوانین اسلامی و عرفی کشور ایران، زوجین به صورت توافقی و بدون انجام روند قضایی از هم جدا میشوند. حال آن که این اقدام از نظر جامعه ایرانی دچار مشکل بوده و به عنوان یک نقض قانون به شمار میآید. برای این که طلاق توافقی در خارج از کشور رسمیت داشته باشد، رعایت موارد و نکاتی که در این مقاله ذکر گردید، لازم است. رعایت این موارد میتوانند ضمن قانونی کردن طلاق توافقی در خارج از کشور، مسائل حقوقی و مالی زوجین را در مسیر صحیح و درستی قرار دهد.