آنچه راجب طلاق از طرف مرد می باشد بخوانید! امروزه اطلاع نداشتن از قوانین و مقررات طلاق و جدایی باعث شده است که بسیاری از افراد بدون هیچگونه آگاهی نسبت به حقوق خود و یا بدون در نظر گرفتن آن دچار چالشهای مالی و معنوی، بعد از جدایی شوند. در این مقاله سعی شده است که به صورت کامل و جامع، درمورد سوالات افراد در مراحل دادخواست تا ثبت طلاق از طرف مرد، توضیحات لازم ارائه شود.
مدارک لازم برای ثبت درخواست طلاق از طرف مرد
برای صدور درخواست طلاق از طرف مرد، باید یکسری از مدارک به پیوست در قسمت اسناد و منضمات دادخواست طلاق، قرار بگیرد. این مدارک شامل:
عقدنامه
چنانچه عقدنامه به هر علتی دست مرد نباشد، میتوان با همراه داشتن شناسنامه خود و مراجعه به دفتر ثبت ازدواجی که زن و شوهر در آنجا عقد خود را انجام دادهاند، رونوشت عقدنامه خود را دریافت کند. این نکته بسیار حائز اهمیت است که بدون داشتن عقدنامه و یا رونوشت از آن امکان ثبت درخواست طرف مرد وجود ندارد.
شناسنامه و کارت ملی مرد
مدارک هویتی نظیر شناسنامه و کارت ملی، جز مهمترین اسناد دادخواست طلاق از طرف مرد محسوب میشود.
وکالتنامه در صورت اخذ وکیل
چنانچه درخواست طرف مرد با داشتن وکیل صورت بگیرد، فرد باید یک نمونه از وکالتنامه که شامل نام و اطلاعات وکیل موردنظر است را به دادگاه ارائه دهد.
نتایج مشاوره قبل از طلاق
با توجه به اجبار در خصوص مشاوره قبل از طلاق، بعد از سپری کردن جلسات مشاوره، باید گواهی مربوط به آن را به عنوان یکی از اسناد پیوست شده در درخواست طلاق از طرف مرد، به دادگاه ارائه شود.
گواهی عدم بارداری زن
در مرحله رای دادگاه مبنی برطلاق و یا ثبت در دفترطلاق، باید گواهی عدم بارداری زن به دادگاه ارائه شود.
تصویر رای طلاق به درخواست مرد
مراحل درخواست طلاق از طرف مرد
در هر طلاقی مانند طلاق توافقی، مراحل طلاق بر طبق ماده 29 قانون حمایت از خانواده اجرا میشود. در این قانون، قاضی دادگاه مکلف است، در مورد مسائلی نظیر، مهریه، نفقه، ضانت فرزندان و نفقه آنها و اجرت المثل تعیین تکلیف کند.
- درخواست lلاق از طرف مرد باید به صورت الکترونیکی و ثبت شده در سامانه ثنا ارائه شود و ابلاغیه، در صورتی که زن در این سامانه قبلا ثبتنام کرده باشد، به صورت الکترونیکی ارسال میشود.
- دادگاه در ابتدا برای هریک از زوجین ابلاغیهای ارسال کرده که در آن با تعیین مدت زمان مشخص، میخواهد که یک داور را معرفی کنند. داور در واقع به مردی متاهل، از خانواده مرد و یک مرد متاهل، از خانواده زن گفته میشود که برای سازش مجدد زوجین تلاش میکنند و در انتها نظر خود را در قالب این کوششها به دادگاه ارائه میدهند. البته متاسفانه این داوری بیشتر به امری تشریفاتی و بدون ایجاد راه حل تبدیل شده است.
- دادگاه بعد از رسیدگی به دعوی دوطرف، بررسی مدارک و شنیدن اظهارات طرفین، حکم طلاق را صادر میکند.
تصویر دادنامه طلاق به درخواست مرد
نکات مهمی که قبل از درخواست طلاق از طرف مرد باید بدانید.
اختیار طلاق در یک رابطه با کدام یک از زوجین میباشد؟
طبق ماده 1133 قانون مدنی کشور، اختیار طلاق با مرد بوده و حتی بدون داشتن عذرموجه، میتواند درخواست طلاق به طرفیت همسر به دادگاه تقدیم کند. البته مدتی است که جمعی از حقوقدانهای کشور در پی تعدیل این قانون هستند، که البته تاکنون موفقیتی حاصل نشده است.
آیا درخواست طلاق از جانب مرد در عقد موقت امکان پذیر است؟
یکی از نکات مهمی که در مورد درخواست طلاق از طرف مرد میتوان به آن اشاره کرد، این است که، درخواست طلاق فقط در عقد دائم امکان پذیر بوده و در زمانی که فرد در عقد موقت باشد، یا باید مدت آن تمام شود و یا مرد بذل مدت کند (مدت باقی مانده از ازدواج موقت را به زن ببخشد)، که البته دیگر نیازی به ارسال دادخواست به دادگاه نمیباشد.
آیا عدم رضایت زن تاثیری در طلاق از جانب مرد دارد یا خیر؟
پاسخ این سوال منفی است و تنها عدم رضایت زن (زوجه) میتواند روند طلاق را طولانیتر کند. ولی امکان جلوگیری از آن را ندارد. این نکته حائز اهمیت است که حقوق مالی همسر همچنان پا برجا است و حتی اگر مرد دلیل کاملا موجهی برای درخواست طلاق داشته باشد، حقوق و مهریه زن باید پرداخت شود.
گواهی عدم امکان سازش چیست؟
زمانی که مرد دادخواست طلاق خود را به دادگاه تقدیم میکند، دادگاه بعد از رای دادن، مدرکی تحت عنوان، گواهی عدم امکان سازش تحویل مرد داده و فرد متقاضی طلاق باید طی 3 ماه آینده با مراجعه به یکی از دفترخانههای رسمی طلاق ، رای دادگاه را اجرا کند. در غیر این صورت رای دادگاه باطل شده و فرد مجددا باید برای درخواست طلاق اقدام کند.
روند طلاق از طرف مرد چقدر طول میکشد؟
درخواست طلاق از طرف مرد و یا زن، در صورت اعتراض به شکل سه مرحله، طی دادگاه بدوی، دادگاه تجدید نظر و دیوان عالی کشور بررسی میشود. در صورت اعتراض از جانب هرکدام از زوجین، ممکن است این روند از 3 ماه تا یک سال طول بکشد. این مدت زمان بستگی به میزان اعتراض طرفین دارد. داشتن وکیل در تسریع این روند تاثیر ندارد و حق اعتراض برای هر دو طرف امکان پذیر است.
آیا امکان طلاق بدون حضور زن وجود دارد؟
اگر مرد از زن خود وکالت طلاق داشته باشد، میتواند از طریق طلاق توافقی با گرفتن وکیل برای زن، از او جدا شود. این روند بدون حضور زوجه (زن) امکان پذیر است.
رای غیابی مهریه زن را حذف میکند یا خیر؟
در زمان درخواست طلاق از طرف مرد، حتی اگر رای به صورت غیابی صادر شود، باز هم مهریه زن از بین نمیرود. این نکته حائز اهمیت است که، چنانچه رابطه جنسی در بین زن و شوهر اتفاق نیافتاده باشد، نصف مهریه به زن تعلق میگیرد.
طلاق رجعی چیست؟
نوع طلاقی که مرد درخواست کننده آن باشد به صورت رجعی است. یعنی مرد میتواند در مدت حداکثر 3 ماه (عده زن) مجددا برای از سر گیری زندگی زناشویی، اقدام کرده و طلاق را از بین ببرد. در طول این مدت دفاتر طلاق صورتجلسهای تحت عنوان طلاق رجعی صادر کرده که به مرد امکان برگشت به زندگی مشترک را میدهد. در صورتی که زوجین همچنان مصر به طلاق باشند، بعد از 3 ماه طلاقنامه صادر و شناسنامههای طرفین، مهر زده میشود.
اگر زن باکره باشد امکان برگشت در طول 3 ماه وجود دارد؟
اگر زن در طول دوران زناشویی باکره باشد و یا یائسه شده باشد، طبق قانون مدنی، مرد بعد از طلاق حق برگشت به زن را ندارد و به اصطلاحا این طلاق بائن است. یعنی دفاتر طلاق به محض رای دادگاه، طلاقنامه را صادر میکنند.
آیا میتوان روند درخواست طلاق از طرف مرد را بدون حضور در دادگاه انجام داد؟
در صورت اخذ وکیل، مراحل درخواست طلاق مرد، میتواند بدون حضور او و توسط وکیل انجام شود.
نکات مهم مالی و مهریه، بعد از درخواست طلاق از طرف مرد چیست؟
جمع شرط نصف اموال در درخواست مرد برای طلاق چیست؟
در زمان درخواست مرد برای طلاق طبق قانون حمایت از خانواده، در صورتی که مرد، شطر تنصیف مندرج در عقدنامههای چاپی را امضا کرده باشد، باید نصف اموال خود را که در زمان زندگی مشترک با همسرش بدست آورده است، به عنوان خسارت (اجرت المثل) به زن ببخشد.
اجرت المثل چگونه تعیین میشود؟
چنانچه دادگاه تصمیمی در مورد اجرت المثل نگرفته باشد، دادگاه رسیدگی کننده به درخواست طلاق از طرف مرد، یک نفر کارشناس را تعیین کرده تا اجرت المثل در زمان زندگی زناشویی برای زن را مشخص کرده و از مرد خواسته میشود این مبلغ را ضمن طلاق پرداخت کند. درصورتی که مرد عدم توانایی مالی داشته باشد، دادگاه مبلغ نهایی اجرت المثل را مانند مهریه میتواند به صورت اقساط با بازه زمانی مشخص تعیین کند.
شرایط مهریه عندالاستطاعه در درخواست طلاق از طرف مرد چیست؟
در صورتی که در قرارداد ازدواج نوع مهریه، عندالاستطاعه باشد، زن باید استطاعت مالی مرد را اثبات کند تا مهریه به او تعلق بگیرد. در غیر این صورت ثبت طلاق ملزم به پرداخت حقوق مالی زن از جمله مهریه میباشد.
اگر قبل از طلاق یا در حین رسیدگی به درخواست طلاق از طرف مرد، زن از طریق اداره ثبت درخواست مهریه کرده باشد، دادگاه طلاق میتواند بدون تکلیف قانونی در زمینه مهریه رای خود را صادر کند.
اعسار از پرداخت دفعی مهریه یعنی چه؟
درخواست طلاق از طرف مرد باعث میشود که دادگاه، درخصوص پرداخت مهریه توسط مرد نیز تصمیم بگیرد. اگر مهریه عندالمطالبه باشد و توسط دادگاه تقسیط نشده باشد، مرد میتواند بعد از حکم قطعی طلاق، دادخواست اعسار پرداخت دفعی مهریه که در گواهی عدم امکان سازش وجود دارد، تقدیم دادگاه کند. این دادخواست در خصوص عدم امکان پرداخت مهریه توسط مرد است که دادگاه بعد از تشکیل جلسه و دعوت از طرفین و شنیدن اظهارات زن و شوهر و شهادت شاهدین، در خصوص عدم توانایی مرد در پرداخت مهریه، (اعسار از پرداخت دفعی) تصمیم میگیرد.
آیا رابطه نامشروع زن در پرداخت مهریه تاثیر دارد؟
خیر اثبات هرگونه تخلف از جانب زن در رابطه زناشویی ربطی به مهریه نداشته و با توجه به نوع مهریه و تصمیم دادگاه، مرد باید آن را پرداخت کند.
تعیین تکلیف امور مالی در زمان عقد و یا بعد از ازدواج چگونه است؟
دادگاه برحسب ماده 29 قانون حمایت از خانواده، تعیین و تکلیف امورمالی یا غیرمالی زن و شوهر را برعهده دارد. در دوران عقد به علت نبود اجرت المثل، حضانت و نحله، دادگاه در مورد بحث مهریه و نفقه تصمیم نظر میکند. در صورتی که در این دوران، نزدیکی بین زن و شوهر اتفاق نیافتاده باشد، نصف مهریه پرداخت خواهد شد.
امور مالی در درخواست طلاق مرد از زن ناشزه چگونه است؟
اصطلاح زن ناشزه به زنی گفته میشود که از انجام وضایف خود در قبال همسر شانه خالی کرده باشد. این ادعا باید توسط شاهدین تایید شود. در این موارد در صورتی که این ادعا را اثبات شود، زن از از نصف دارایی مرد بیبهره بوده و تنها دریافت کننده مهریه است.
مهریه زنی که قبل از ازدواج باکره نباشد، چگونه است؟
ممکن است که زن ازدواج قبلی داشته و یا به هر دلیلی باکره نباشد، اگر بین زن و شوهر در دادگاه اختلاف در خصوص نزدیکی رخ بدهد، یعنی مرد اعلام کند که نزدیکی نداشته ولی زن خلاف آن را اعلام کند، برمبنای فقه و احکام آن، قول زوجه با قسم مقدم است یعنی سوگند و نظر زن مقدم بر نظر مرد است و مرد باید از نظر امور مالی رای دادگاه را قبول کند.