آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق یکی از مراحل الزامی و اجباری در انواع طلاق می باشد. علت مراجعه و معاینه زنان در پزشکی قانونی برای گرفتن گواهی عدم بارداری یا گواهی بکارت ، بررسی دوشیزه بودن و یا نبودن زوجه در صورت طلاق در دوران عقد و… با پرداخت هزینه های مربوطه می باشد. طبق رویه قانونی دادگاه ها، امکان طلاق بدون اخذ گواهی از پزشک قانونی وجود ندارد و ارائه این گواهی در صدور حکم دادگاه و ثبت طلاق موثر است. در ادامه به بررسی اجمالی دلایل و لزوم آزمایش پزشکی قانونی و موارد آن میپردازیم، با ما همراه باشید.
لزوم آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق
مرد و زن برای طلاق گرفتن باید اقداماتی را تحت عنوان مقدمات انجام دهند تا دادگاه بتواند حکم طلاق را برای آنها صادر کند. یکی از این اقدامات انجام آزمایشهای پزشک قانونی و یا به عبارت دیگر معاینه پزشک قانونی است که برای طلاق در نظر گرفته میشود. این آزمایش معمولاً از طرف خانمها انجام میپذیرد. معاینه پزشک قانونی برای تشخیص بارداری، دوشیزه بودن یا نبودن و مسائلی از این قبیل است.
البته لازم است عنوان کنیم معاینه پزشک قانونی برای طلاق دلایل متعددی دارد. همچنین در برخی موارد ممکن است برای مردان نیز انجام شود. به عنوان مثال هنگامی که زن ادعا کند شوهرش دچار جنون شده است و یا به بیماریهای روانی مبتلا است، مرد نیز باید برای معاینه پزشک قانونی اقدام کند. در واقع زن در چنین شرایطی میتواند از طریق مدارک پزشکی قانونی برای اثبات این قضیه استفاده کرده و طلاق بگیرد.
یا به عنوان مثال دیگر در صورتی که مرد عیب و نقصی داشته باشد (مانند عقیم بودن) و این قضیه در معاینه پزشک قانونی برای طلاق اثبات شود، زن میتواند با گواهی صادر شده از شوهر خود طلاق بگیرد.
در نظر داشته باشید که معاینه پزشک قانونی برای طلاق لازم و اجباری در نظر گرفته میشود. از این رو مردان و زنان برای انواع طلاق موظف به دریافت گواهی پزشکی قانونی هستند.
لزوم آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق با هدف تشخیص بارداری، دوشیزه بودن (صدور گواهی بکارت)، عیوب زنان در فسخ نکاح و مسائلی از این قبیل انجام می شود.
علت مراجعه و معاینه زنان در پزشکی قانونی برای طلاق
- بررسی سلامت پرده باکره و تشخیص وجود پارگی یا عدم اشکال در آن
- بررسی وضعیت مقعد در صورت وجود پارگی و شکایت به خاطر رابطه جنسی اجباری یا تجاوز
- انجام معاینه باردار، نازا بودن یا سقطجنین
- بررسی عیوب زن جهت فسخ نکاح
- بررسی بدن زن جهت وجود آثار ضرب و شتم جهت طلاق به خاطر عسر و حرج
ابتدایی ترین علت مراجعه زنان به پزشکی قانونی، دریافت گواهی عدم بارداری است. دریافت گواهی عدم بارداری یکی از ملزومات مهم صدور حکم طلاق در دادگاه یا ثبت طلاق در محضر بوده و بدون گرفتن این گواهی، طلاق امکان پذیر نمی باشد. البته اگر زن باردار باشد، مانعی در طلاق ایجاد نمی شود؛ صرفا برای زنانی که در دوران بارداری هستند، عده طلاق تا پایان دوره بارداری محاسبه شده و تکلیف فرزندان اعم از حضانت یا نفقه آنها نیز در حکم دادگاه مشخص می شود.
گواهی آزمایش عدم بارداری زن صرفا شرط ثبت طلاق می باشد و ارتباطی با صحت صیغه طلاق واقع شده ندارد؛ چرا که بارداری زن مانعی برای طلاق نیست.
- گواهی آزمایش بارداری زنکه در آن قید شده که زوجه باردار است و حامله می باشد، مانع طلاق نخواهد شد ؛ چرا که منظور از تست عدم بارداری این است که اگر احیانا زن حامله یا باردار است، تکلیف فرزند ناشی از ازدواج مشخص شود و حقوق قانونی وی از جمله نفقه فرزند و تکلیف حضانت وی قبل از طلاق والدین معلوم شود.
- گواهی عدم بارداری زنمشخص کننده نگه داشتن عده طلاق توسط زنان می باشد؛ به این معنا که اگر زنی حامله یا باردار باشد، باید عده طلاق تا پایان وضع حمل وی نگه داشته شود.
- در صورتی که زن و شوهر با هم در خصوصباردار بودن زوجه توافق داشته باشند، دیگر نیازی به انجام تست بارداری برای طلاق نخواهد بود و زوجین می توانند حتی با وجود بارداری زن، اقدام به ثبت طلاق در دفترخانه نمایند؛ منوط به تعیین تکلیف فرزند پس از وضع حمل زن.
علاوه بر این ها ممکن است علت مراجعه به پزشک قانونی برای طلاق، تشخیص دوشیزه بودن یا غیر دوشیزه بودن زوجه به ویژه در طلاق دوران عقد باشد؛ چرا که تشخیص بکارت یا عدم بکارت در حکم دادگاه برای طلاق تاثیر دارد و اگر زوجه باکره باشد، حکم طلاق بائن غیر مدخوله می شود و بعدا زن می تواند نام همسر قبلی را از شناسنامه اش حذف کند.
بررسی آثار ضرب و شتم :یکی از عللی که باعث پیگیری طلاق از طرف زن میشود، بد رفتاری مرد با زن و آسیب وارد کردن به زن است. زن برای اینکه بتواند علت دادخواست خود را ثابت کند باید نامه معاینه پزشک قانونی را در ارتباط با وجود آثار ضرب و شتم روی بدن خود (زن) به دادگاه تقدیم کند. در نتیجه زن مستلزم به پرداخت هزینه پزشکی قانونی برای طلاق خواهد بود.
بررسی عیوب زن برای طلاق : یکی از عللی که باعث ارائه دادخواست طلاق از سوی مرد میشود، وجود بیماریهای سخت در زن است که ادامه زندگی مشترک را برای مرد دشوار میکند. در این حالت برای پیگیری دادخواست طلاق، باید آزمایشهایی روی زن انجام شود و پرداخت هزینههای پزشکی قانونی در این شرایط الزامی خواهد بود.
برای زنانی که در سن یائسگی یعنی ۵۰ سالگی هستند، به این دلیل که امکان بارداری در این سن وجود ندارد، نیازی به ارائه گواهی عدم بارداری و گواهی بکارت برای دادگاه نیست. همچنین، ممکن است زوج به دلیل باکره نبودن همسرش ادعای “تدلیس یا فریب در ازدواج” را داشته باشد، در این صورت نیز، زوجه برای فسخ نکاح باید به پزشکی قانونی مراجعه نماید.
علت مراجعه و معاینه مردان در پزشکی قانونی برای طلاق
- بررسی شرایط عقیم بودن یا نازا بودن مرد
- بررسی شرایط مربوط به فسخ نکاح به خاطر ناتوانی جنسی مرد
- بررسی آثار ضرب و شتم یا خودزنی
- بررسی علائم بیماری روانی یا جسمانی مرد
تفاوت آزمایش پزشکی قانونی در طلاق و فسخ نکاح
عملیات آزمایش پزشکی قانونی در مورد طلاق و فسخ نکاح تفاوتهایی دارد. در حالی که در طلاق، معاینات بیشتری به عهده خانمهاست و هدف از این معاینات بررسی باروری یا باکره بودن زن است، در فسخ نکاح، هدف از آن اثبات عیوب و بیماریهای زوجین است که با تأیید این عیوب، امکان فسخ نکاح ایجاد میشود.
مدت زمان ارسال جواب آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق
در مورد زمان لازم برای دریافت نتایج آزمایشات پزشکی قانونی برای طلاق، باید توجه داشت که این زمان متغیر بوده و به نوع معاینات درخواستی بستگی دارد. با این وجود، از زمان مراجعه به پزشک قانونی تا صدور نتایج نهایی، معمولاً مدت زمانی بین 10 تا 15 روز لازم است.
بطور خلاصه آزمایش پزشکی قانونی برای گواهی عدم باروری و گواهی بکارت در صورت بیان زن و نیاز به بررسی و اثبات آن و ارائه آن به دادگاه به عنوان یکی از مدارک الزامی به شمار میآید. در صورت عقیم بودن و یا ناتوانی جنسی و بیماری های روانی مرد برای بررسی و حکم دادگاه نیاز به آزمایش پزشکی قانونی میباشد.